Eén op acht 2toDrivers rijdt onverzekerd zonder begeleider
Meer dan één op de acht 17-jarigen rijdt in hun begeleidingsperiode wel eens of regelmatig zonder rijcoach. Opvallend meer vaders dan moeders staan dit bij hun kinderen toe. Dat blijkt uit onderzoek van GfK, dat bij ouders en kinderen na ging in hoeverre de illegale situatie voorkomt. Het gaat dus om zelfbeoordeling; de daadwerkelijke cijfers kunnen nog hoger liggen.
In Nederland mogen jongeren binnen het project 2toDrive vanaf hun 17e rijexamen doen. Zij moeten dan wel tot hun 18e verjaardag rijden met een begeleider. Dat blijkt dus niet in alle gevallen te gebeuren.
Onverzekerd rijden
13 procent van de ouders heeft aangegeven hun kind van 17 wel eens te laten rijden zonder begeleidend coach. Het rijden van een 17-jarige zonder begeleidend coach is niet verzekerd. Maakt de 17-jarige in dat geval schade, dan is dit niet gedekt op de verzekering.
Vooral de vaders knijpen vaker een oogje dicht; 18 procent van de vaders laat zijn zoon of dochter wel eens zonder coach rijden en maar 5 procent van de moeders doet dit. Wellicht komt dat ook door de manier hoe ouders het ervaren om bij hun kind in de auto te zitten: één op de drie ouders zegt dit absoluut niet te willen.
BOB
Een ander opvallend resultaat uit het onderzoek is het aantal ouders dat hun kind (17-24 jaar) wel eens terug laat rijden na een feestje als BOB. 64 procent van de ouders laat hun kind weleens bobben. Het is onduidelijk in welke mate hier ook 17-jarigen voor worden ingezet. Ook hierbij geldt dat een 17-jarige niet is verzekerd. Het alcoholpromillage van de begeleidend coach mag niet boven de wettelijk toegestane norm uitkomen.
Verkeerspro 20-07-2016