Meerijden tijdens examens door instructeurs is een belangrijk onderdeel van de rijopleiding. CBR heeft hierover nu twee video’s gemaakt voor opleiders en kandidaten.

Als een instructeur heeft meegereden tijdens een tussentijdse toets of rijexamen is de feedback van de examinator na het examen extra waardevol, zowel voor de kandidaat als voor de instructeur. Uiteindelijk bepaalt de kandidaat of de instructeur wel of niet meerijdt.

Waarom meerijden?

Na het horen van de uitslag geslaagd of gezakt blijkt dat de informatie over de rit veelal aan leerlingen voorbijgaat door de emotie. Als je meerijdt met een examen, zie en ervaar je hoe je eigen leerling het examen doet. Als je leerling is gezakt, krijg je waardevolle input voor het vervolg van de lessen. Ook als je leerling geslaagd is, kun je jouw leerling nog met eventuele aanvullende tips helpen om als beginnend bestuurder veilig de weg op te gaan. 

Als je een beginnend instructeur bent, zorgt meerijden ervoor dat je heel direct meemaakt hoe een praktijkexamen in elkaar zit en waarop een leerling wordt beoordeeld. Dit helpt je om je toekomstige leerlingen nóg beter voor te bereiden en het maximale uit je leerlingen te halen.

Video’s

En nu zijn er dus twee video’s. In de video voor opleiders zie je twee soorten gesprekken: de kandidaat die wil dat je meerijdt en de kandidaat die niet wil dat je meerijdt. Er is ook een video voor kandidaten gemaakt. Deze is te vinden op de website van het CBR bij stap 1 van: Hoe gaat het praktijkexamen auto?

Meer informatie over meerijden vind je in het vademecum.

Bron: CBR 11-07-2024

 

CBR