Waar zijn winterbanden verplicht?

Het is alweer bijna december! De tijd van het jaar om de banden van je auto te wisselen. Niet alleen in de Alpen, maar ook in Nederland is het onder de 7 graden aan te raden om op winterbanden te rijden, aangezien je remweg wordt verkort en dus je veiligheid wordt verhoogd. De winterbanden geven niet alleen op sneeuw, maar ook op een nat wegdek meer grip. En dat laatste komt in Nederland natuurlijk veelvuldig voor. Echter is het in ons land niet verplicht, maar in sommige wintersportlanden wel. In dit nieuwsbericht geven wij antwoord op de vraag: waar zijn winterbanden verplicht?

Remweg

Goed voorbereid zijn op gladheid? Volg dan bij ons de slipcursus (anti-slip)

Nederland: geen verplichting van winterbanden en sneeuwkettingen verboden

In Nederland is het niet verplicht om winterbanden te gebruiken in de winterperiode. De meest voor de hand liggende reden is dat in veel delen van het land de koude weersomstandigheden zelden zo streng zijn. Het gebruik van sneeuwkettingen is in Nederland verboden, omdat sneeuwkettingen het wegdek of de wegmarkeringen kunnen beschadigen.

Duitsland: winterbanden en winteruitrusting is verplicht

De Duitsers zijn duidelijk als het gaat om winterbanden: deze zijn verplicht bij winterse omstandigheden. Onder winterse omstandigheden verstaan de Duitsers: ijzel, gladheid door sneeuw, sneeuwmodder en gladheid door ijs- of rijpvorming. Dit betekent dat het ook buiten de wintermaanden sprake kan zijn van verplichting bij bepaalde weersomstandigheden. Wees je hiervan bewust als je bijvoorbeeld in de herfst of voorjaar naar of door Duitsland rijdt. Naast winterbanden met een M + S symbool zijn in Duitsland ook all-season banden toegestaan. Wettelijk gezien moeten de winterbanden ten minste 1,6 mm profieldiepte hebben, maar de Duitsers raden aan met minimaal 4 mm bandenprofiel te rijden. Hiernaast is het gebruiken van sneeuwkettingen verplicht bij een blauw bord waarop een witte autoband met een sneeuwketting staat. Wanneer de sneeuwkettingen worden gebruikt, is de maximumsnelheid 50 km/h.

Oostenrijk: winterbanden verplicht van 1 november tot 15 april

Oostenrijk kent een specifieke periode waarin winterbanden verplicht zijn: van 1 november tot 15 april. In sommige berggebieden kan ook buiten deze periode een verplichting gelden, dit wordt dan aangegeven middels speciale borden. Oostenrijkers spreken over winterse omstandigheden bij: sneeuw, ijs en gladheid. Banden dienen minimaal het M + S symbool te hebben, all season banden worden niet erkend als winterbanden. De wettelijk verplichte profieldiepte is 4 mm (voor diagonaalbanden is dat 5 m). banden met minder diep profiel worden als zomerbanden beschouwd.

Zwitserland: geen verplichting van winterbanden, sneeuwkettingen in bepaalde gebieden

Hoewel de Zwitsers het gebruik van winterbanden niet wettelijk hebben vastgelegd, raden zij wel dringend aan om in de wintermaanden op winterbanden te rijden. Je kunt hier namelijk een boete krijgen indien je het verkeer hindert, doordat je onvoldoende profiel op je banden hebt. Zorg er ook altijd voor dat je (passende) sneeuwkettingen mee hebt, in sommige (berg)gebieden zijn deze verplicht. Het is verplicht bij een blauw verkeersbord waarop een autoband met een sneeuwketting staat. Let op: In Luxemburg en Duitsland is het rijden op winterbanden verplicht bij winterse omstandigheden!

Frankrijk: winterbanden- of sneeuwkettingen verplicht bij speciale borden

In Frankrijk zijn winterbanden niet standaard verplicht, maar het wordt aangeraden winterbanden te gebruiken op wegen die zijn bedekt met sneeuw of ijs. Echter in de berggebieden kan middels borden aangegeven worden dat je niet verder mag rijden zonder winterbanden en/of kettingen. Het minimale profiel dient hier 3,5 mm te zijn en je banden moeten de indicatie M + S hebben of het sneeuwvlokje. Op veel bergpassen is het gebruik van sneeuwkettingen verplicht. Dit wordt aangegeven met een rond, blauw bord waarop een autoband met een sneeuwketting staat.

Italië: winterbanden verplicht op de Brennerpas en in de Aostavallei

Voor Italië geldt geen algemene verplichting voor het gebruik van winterbanden, echter zijn hierop een paar uitzonderingen. Zo zijn winterbanden of sneeuwkettingen verplicht op bepaalde bergwegen. Verder zijn winterbanden verplicht in de periode van 15 november tot 15 april op de Brennerpas en in de Aostavallei. Wanneer het verplicht is om met winterbanden te rijden dan wordt het aangegeven met een groen of blauw bord met de tekst: obbligo di pneumatici invernali o catene a bordo (winterbanden of sneeuwkettingen aan boord verplicht).

Tsjechië: winterbanden en sneeuwkettingen verplicht van 1 november tot 31 maart

De regels in Tsjechië zijn erg duidelijk: van 1 november tot en met 31 maart zijn winterbanden én sneeuwkettingen altijd verplicht bij winterse omstandigheden als sneeuw, ijzel en sneeuwmodder. Ook bij een temperatuur onder de 4 graden geldt deze verplichting. De banden dienen minimaal een M + S symbool te hebben en 4 mm profiel. Op wegen waar een rond blauw bord staat met daarop een witte afbeelding van een auto en een sneeuwvlok, zijn winterbanden verplicht, ongeacht de weersomstandigheden.

België: geen verplichting van winterbanden en sneeuwkettingen

De regels in België zijn te vergelijken met de regels in Nederland. Het gebruik van winterbanden wordt aangeraden bij winterse omstandigheden. Echter zijn winterbanden niet verplicht, maar wel zeker aan te raden bij winterse omstandigheden, zeker in de bergachtige streken, zoals de Belgische Ardennen en de Belgische Eiffel. De winterbanden moeten wettelijk een profieldiepte hebben van ten minste 1,6 mm, maar een minimum van 4 mm wordt aangeraden. Verder is het alleen toegestaan om sneeuwkettingen te gebruiken wanneer de wegen bedekt zijn met sneeuw of ijs, mits ze het wegdek niet aantasten.

Luxemburg: winterbanden zijn verplicht bij winterse omstandigheden

Veel wintersporters die in Frankrijk op vakantie gaan, rijden door Luxemburg. In tegenstelling tot Nederland en België zijn winterbanden hier wel verplicht als er winterse omstandigheden op de weg zijn. Denk hierbij aan sneeuw, vorst en ijs. Banden met een M + S (mud & snow) symbool zijn hier goedgekeurd, maar een echte winterband met het sneeuwvlok symbool, is nog veiliger.

Anwb, 26 november 2018

Slipcursus plannen?

Wij zijn tijdens kantooruren te bereiken op 0591-612942!